top of page
Novi Logotip Ecover.png

Ecover olje iz alg

Nekaj, kar so si pri Ecoverju obljubili, je da bodo prvi, ko gre za inovacije. Od tega, kako učinkovite lahko naredijo njihove izdelke, do tega kako etično lahko pridobivajo sestavine, ki jih uporabljajo. Resnično skrbijo za celotno sliko.

 

Tokrat vam lahko predstavijo nekaj čudovitega. Čudovito je mogoče celo premil izraz, saj ima njihov zadnji pionirski raziskovalni dosežek dolgoročne posledice, ki presegajo stroj za pranje perila. Govorimo o uporabi olja iz alg v njihovih tekočih detergentih za perilo.

 

Olje narejeno iz alg verjetno zveni nenavadno na prvi pogled in, če smo pošteni, tudi je. Vendar pravi potencial tega olja, kot surovine, ni nič kratkoročnega, lahko namreč v osnovi vpliva na njihov boj in boj mnogih drugih proizvajalcev, na proizvodnjo palminega olja, oziroma na posledice, ki jih pri tem čutita naše okolje in živalski svet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V kolikor poznate stranske vplive proizvodnje palminega olja, potem ni treba razlagati koliko skrbi to dejstvo povzroča. Pravzaprav ni nič narobe, kar se tiče uporabe palminega olja kot surovine. Vendar smo kot človeštvo postali tako odvisni od palminega olja, da smo ustvarili monokulturo na neprimernih mestih po svetu.

 

To hlepenje po palminem olju je privedlo do tega, da smo skrčili kilometre in kilometre nenadomestljivega deževnega pragozda in nasadili plantaže palm. In za kakšno ceno?  Da so v nevarnosti izumrtja mnoge živalske vrste, med njimi tudi orangutani, kar je še posebej zaskrbljujoče.

 

Poenostavimo. Spremeniti moramo način uporabe palminega olja. Potrebno je poiskati alternativen izvor nastanka olja, ki ne bo imelo negativnega stranskega učinka na naravo, bo pa obnovljivo in trajnostno. Pri Ecoverju uporabljamo, s strani RSPO certificirano, palmino olje v vseh naših izdelkih, pomeni, da prihaja olje iz trajnostnih virov, vendar je to le del odgovora.

 

V življenju je ravnovesje izjemno pomembno. Tako moramo tudi gledati na izvor surovin. Kot že rečeno, palmino olje samo po sebi ni slaba stvar, pomembno je, na kak način ga pridobivamo.

 

Kar želimo povedati je, da bodo v prihodnosti uporabljali olje iz alg za čiščenje naših oblačil.

Olje iz alg je trajnostno, obnovljivo in prav tako učinkovito kot palmino olje - ne bomo občutili razlike pri odlični učinkovitosti Ecover izdelkov. Poleg tega pa so še druge prednosti. Olje iz alg lahko proizvajamo kjerkoli, ni vezano na klimatske okoliščine in za Ecover kot proizvajalca pomeni, da imajo olja iz alg v izobilju, prav tako pa je enostavno opredeliti njegov izvor.

 

Obljubljajo, da bodo sčasoma opuščali uporabo palminega olja v korist fenomenalnega olja iz alg. Pričakujejo in si želijo, da se jim bodo na tej poti pridružili tudi drugi proizvajalci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kljub temu, kar ste vse slišali, je palmino olje čudovito.

Je rastlinsko olje, ki ga pridobivamo iz Elaeis guineensis in Elaeis oleifer, dveh palm, ki rasteta v tropskih krajih. Palmino olje je tako obnovljivo, kakor večnamensko, zato je uporabljeno v vsaj polovici vseh izdelkov, ki jih najdete v supermarketih. Ampak čudovita zadeva ima nekatere, ne tako čudovite, osledice.

Večja potreba po palminem olju pomeni krčenje deževnih pragozdov.Stopnja krčenja pragozdov: Ena ura = površina enaka 300 nogometnim igriščem. Čiščenje pragozdov, medtem, ko berete ta članek, odgovarja velikosti igrišča za tenis. Krčenje deževnih gozdov pomeni ogrožati živalske vrste. Dejstvo o orangutanih: "5-10 let, pa bodo izumrli" Rešitev za orangutane (ali za ljudi, ki jim ni vseeno za orangutane)

bottom of page