top of page
LOGO.jpg

Kdo je Sodasan

Okoljsko in mirovno gibanje je v Nemčiji v začetku osemdesetih let v polnem zamahu. To je političen čas za katerega so značilni nezadovoljstvo in protesti, ki prinašajo nova prepričanja. Pojavljajo se nove ideje in koncepti življenja. V tem duhu sta Jürgen Hack in Kerstin Stromberg v Göttingenu, skupaj s svojimi kolegi, ustanovila kolektiv, ki si je prizadeval za avtarkično samozadostnost z vzrejo ovac, sirarno, avto servisom in pubom. V tem času še ni na voljo resničnih bio in eko čistil.

Pralna sredstva za pomivanje posode in abrazivni prašek za čiščenje so prvi izdelki, ki jih izdelajo. Avgusta 1982 ustanovijo podjetje SODASAN. Proizvodnja v tem času je fizično zahtevna. Sestavine praška za čiščenje se mešajo v mešalniku za beton, ročno polnijo in deklarirajo izdelke.

Kljub vsemu asortiman povečajo na 8 izdelkov. Orodje je sedaj mešalnik za krmiljenje s kapaciteto 1t in dvigalo. Oba ustanovitelja ponujata izdelke trgovcem z zdravo hrano ter jih oglašujeta na svojih informacijskih stojnicah.

Njihov najpomembnejši cilj je, narediti čistilna sredstva iz surovin, ki so učinkovite, vendar niso škodljive za okolje. Predvsem pa morajo biti brez petrokemije in fosfatov.

Glavna surovina SODASAN izdelkov je milo. Ta najstarejša znana pralna snov nastane pri kuhanju maščob z alkalijami. Mila nimajo negativnega vpliva na okolico. Z ekološkim in učinkovitim tekočim detergentom, ki so ga proizvajali v procesu nizkotemperaturnega umiljenja, dosežejo pomemben gospodarski uspeh.

S širjenjem okoljevarstvene zavesti, so njihovi izdelki vse bolj iskani. Podjetje raste na vseh področjih in preraste v moderno proizvodnjo najkvalitetnejših, okolju in ljudem prijaznih, izdelkov za čiščenje in pranje z dodatnim atributom kakovosti »Made in Germany«.

V Uplengnu imajo sodobne laboratorije za raziskave in razvoj. Zaposleni so usposobljeni delavci s posebnim strokovnim znanjem.

Več kot 70 izdelkov SODASAN izvaža v več kot 40 držav. Učinkovitost pranja in čiščenja teh izdelkov je enaka konvencionalnim proizvodom. To vedno znova potrjujejo njihovi uporabniki. Načeloma v izdelkih SODASAN ni nobenih odvečnih in polnilnih snovi. Izbor surovin temelji izključno na ekoloških vidikih. Zaradi visoke stopnje inovativnosti nenehno razvijajo nove izdelke.

Neodvisni inšpekcijski organi, kot so Ecocert in Ecogarantie®, preverjajo in potrjujejo samozadostne proizvodne kriterije po najvišjih mednarodnih standardih. SODASAN tako prostovoljno dokazuje preverljivost svojih visokih standardov. Podjetje deluje brez uporabe jedrske energije in proizvaja CO2 nevtralno. Vsi izdelki so brez encimov in brez uporabe genske tehnologije.

kdo smo 4.jpg
kdo smo 2.jpg
kdo smo 3.jpg
kdo smo 5.jpg
kdo smo 7.jpg
bottom of page